Livrare gratuita la comenzile peste 300 lei! Livram si la Easybox!

Cum functioneaza o imprimanta 3D: lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre acest aparat extraordinar

Cum functioneaza o imprimanta 3D: lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre acest aparat extraordinar

Imprimantele 3D au revolutionat cu adevarat lumea tehnologiei si au dus progresul la urmatorul nivel. Tocmai de aceea, din ce in ce mai multa lume este fascinata de aceste aparate si vrea sa stie mai multe despre ele. Curiozitatea nu se opreste doar la ce poate face o imprimanta 3D ci si ce feluri de imprimante 3D exista si care ar fi alegerea potrivita in functie de nevoile individuale.

Pentru a afla mai multe informatii folositoare despre imprimantele 3D, citeste in continuare acest articol.

 

Cuprins

1. Principiul de functionare al unei imprimante 3D. Ce este printarea 3D?

2. Cum functioneaza o imprimanta 3D: de ce ai nevoie pentru a utiliza acest dispozitiv?

 

 

1. Principiul de functionare al unei imprimante 3D. Ce este printarea 3D?

Imprimantele 3D se diferentiaza, in principal, de cele clasice printr-un element destul de clar: daca o imprimanta clasica iti va scoate pe hartie o imagine cu un obiect, o imprimanta 3D iti va crea obiectul in sine. Acest gen de produs a adus, de exemplu, progrese importante in medicina. Imprimantele 3D sunt, cu siguranta, un miracol al tehnologiei moderne si, daca te vei folosi corect de ele, iti vor schimba viata intr-un mod pozitiv.

Printarea 3D este un proces extrem de complex si minutios, care va necesita destul de mult timp pentru a crea fiecare strat al obiectului dorit. Un produs digital se va transforma intr-unul fizic, tridimensional, iar fiecare strat va fi adaugat pas cu pas.

Practic, felul in care functioneaza imprimanta 3D este urmatorul: imprimanta creeaza obiectele fizice prin depunerea, pe o suprafata de lucru, a straturilor consecutive de pulbere. Fiecare strat are, de obicei, o grosime de 0,1 mm. Capul imprimantei va pulveriza dupa fiecare astfel de depunere cu un jet de adeziv, acesta avand rolul de a solidifica pulberea, pentru a se respecta conturul tridimensional.

 

 

2. Cum functioneaza o imprimanta 3D: de ce ai nevoie pentru a utiliza acest dispozitiv?

Mai intai, este necesara conexiunea la un PC sau laptop. Aceasta se face usor: este de ajuns un cablu USB. Apoi, exact asa cum imprimanta clasica va avea nevoie de un document pe care sa il printeze, imprimanta 3D are nevoie de un program CAD (Computer Aided Design) care sa proiecteze obiectele 3D. Poti sa folosesti si un scanner virtual prin care se va copia structura unui obiect care exista deja.

Dupa ce ai modelul, trebuie sa il transferi intr-un alt program, care il va transpune in instructiuni care pot fi apoi executate de imprimanta. Odata ce ai salvat designul si calculatorul tau a prelucrat fisierul, el va fi pregatit pentru imprimare.

Statuie imprimata 3DNu uita ca imprimanta 3D are nevoie de materiale consumabile pentru a crea obiectul dorit. Astfel, daca ai un model de prototipare rapida FDM, se vor crea obiectele prin extrudarea termoplastica a filamentelor imprimantei 3D. O alta varianta este intarirea unui material care este fotosensibil prin utilizarea unor raze ultraviolete (procesul numit stereolitografie). In acest caz, se va topi pulberea fina de material prin raze laser. Imprimanta 3D se foloseste de filamente din materiale diferite, in functie de necesitatea ta. Ele sunt “tusul si cerneala” in varianta 3D.

Exact asa cum o imprimanta obisnuita se va folosi de cerneala pentru a printa un document (va depune cerneala pe hartie), imprimanta 3D va crea obiectul dorit de tine prin depunerea straturilor pe patul de imprimare. Exista destul de multe variante privind printarea 3D, fiind disponibile multe tipuri de materiale (nailon, plastic, lemn etc.).

De obicei, datorita calitatilor sale extraordinare, printarea 3D este folosita in domenii precum industria dentara si medicala, arhitectura, industria auto si chiar ingineria, constructiile sau filmul. De asemenea, se pot crea si jucarii sau bijuterii cu ajutorul imprimantelor 3D.

Asadar, folosirea unei imprimante 3D este una usoara, chiar daca la inceput poate sa para un proces destul de complicat, care te va speria si te va face sa dai inapoi. Cat timp vei porni la drum documentat, nu ai de ce sa iti faci griji, in special daca vei folosi componente pentru imprimanda 3D de calitate, care vor garanta rezultate multumitoare.

 

Sursa foto: Unsplash.com

close
Wishlist