Livrare gratuita la comenzile peste 300 lei! Livram si la Easybox!

Ce inseamna CNC si ce trebuie sa stii despre acest sistem?

Sistemele CNC sau sistemele cu comanda numerica computerizata vor permite operarea unor masini unelte cu ajutorul unor dispozitive electronice si au fost utilizate pentru prima oara la sfarsitul anilor 50. Utilajele CNC le-au inlocuit pe cele care erau operate manual si au permis sa se efectueze unele operatiuni variate, cele specifice pentru productia industriala. Dacă vrei sa stii mai multe si sa gasesti raspunsul la intrebarea “ce inseamna CNC” atunci citeste mai jos pentru a ajunge la toate cunostintele de care ai nevoie.

 

Cuprins

1. Ce inseamna CNC? Despre operatorii CNC

2. Ce inseamna CNC si cum functioneaza aceste sisteme?

 

1. Ce inseamna CNC? Despre operatorii CNC

Pentru cei interesati de CNC si accesorii CNC, este foarte important sa inteleaga mecanismul din spatele unui sistem CNC. Daca vrei sa intelegi ce este CNC, citeste mai departe.

Ce este un CNC? Mai intai, insa, ar fi bine sa stii cateva detalii cheie despre operatorii unor astfel de sisteme.

Operatorii CNC lucreaza de obicei in companii care sunt dotate cu masini-unelte care au comanda numerica sau/si in centre de prelucrare cu comanda numerica. De obicei, operatorul de la masini-unelte va aplica anumite cunostinte specifice pentru folosirea acestui echipament electronice, va alege cu grija programele, va aplica proceduri de calitate și - foarte important - va respecta normele de protectie a muncii.

Controlul numeric reprezinta controlul automat al unor instrumente de prelucrare (scule clasice, burghie etc) sau chiar imprimante 3D printr-un computer. O mașină CNC va prelucra o bucată de material (poate sa fie vorba de plastic, lemn, ceramica, metal sau chiar compozit) cu scopul de a îndeplini anumite specificatii, urmand in acelasi timp o instructiune codata, fara un operator manual.

Ce include meseria de operator CNC?

  • operarea si supravegherea MUCN/CNC pentru prelucrare;
  • operatii de prelucrare mecanica de frezare, cepuire, strunjire;
  • debitare si operatii de prelucrare mecanica pe fete si canturi prin frezare si burghire;
  • aprovizionarea cu materii prime a locului de munca;
  • aprovizionarea locului de munca cu CDV: freze, burghie, verificatoare fixe tip tampon si potcoava, discuri, verificatoare limitative.

2. Ce inseamna CNC si cum functioneaza aceste sisteme?

O masina CNC este, practic, o unealta de manevrabilitate motorizata si de multe ori chiar o platforma de manevrabilitate motorizata, ambele fiind controlate de un computer, conform instructiunilor de introducere.

Instructiunile vor fi livrate catre sistemul CNC in forma unui program secvential de instructiuni de control iar apoi vor fi executate. Acest program poate fi scris chiar si de o persoana, dar de obicei este generat de software-ul de design asistat de un computer. Pentru imprimantele 3D, partea care necesita tiparire va fi “taiata” iar abia apoi se vor genera instructiunile.

Trebuie mentionat ca sistemele CNC reprezinta un progres semnificativ fata de prelucrarile clasice, cele care trebuie controlate manual (cum ar fi prin dispozitive ca rotile de mana) sau chiar controlate mecanic de ghidajele prefabricate. In sistemele CNC, design-ul de la o piesa mecanica si programul de fabricatie vor fi automatizate. Dimensiunile mecanice de la piesa vor fi definite prin utilizarea unui software si apoi vor fi traduse in directive de fabricatie cu ajutorul unui software de fabricatie asistata de computer (CAM). Instructiunile care vor rezulta de aici vor fi transformate in comenzile necesare pentru anumite masini pentru a se produce componenta urmand ca ulterior sa fie incarcate in sistemul CNC.

Pentru ca orice componenta speciala ar putea sa aiba nevoie de utilizarea mai multor unelte (burghie, ferastrau etc), masinile moderne vor combina de obicei mai multe unelte la o singura celula. In cazul altor instalatii, un numar de masini diferite vor fi folosite cu un controler extern dar si operatori umani care vor muta componenta de la o masina la alta. In cazul ambelor situatii, seria de etape pentru a se produce orice fel de piesa este una foarte automatizata si va produce o parte care se va potrivi strans cu CAD initial.

Asadar cu siguranta ca acum stii ce inseamna CNC, punand cap la cap informatii esentiale de care ai nevoie. Progresul adus de aceste sisteme este incontestabil.

Sursa foto: unsplash.com

Tags: CNC |
close
Wishlist