Livrare gratuita la comenzile peste 300 lei! Livram si la Easybox!

Ce este un convertor DC-DC? GHID util pentru pasionatii de electronica

Convertorul de tensiune

Convertorul DC-DC este un tip de convertor care poate fi folosit intr-o multitudine de aplicatii si proiecte. Acesta are capacitatea de a transforma curentul continuu de o anumita tensiune, intr-un alt curent continuu, cu un nivel diferit de tensiune. Insa, pentru a-l putea utiliza, este important sa te informezi cu privire la caracteristicile acestuia, dar si la modalitatile in care il poti folosi, pentru a-ti pune in aplicare ideile.

 

Cuprins

1. Ce este un convertor de tensiune DC-DC?

2. Cum sa alegi un convertor DC-DC?

 

1. Ce este un convertor de tensiune DC-DC?

Convertorul DC-DC are rolul de a schimba nivelul de tensiune si este folosit in numeroase segmente care au legatura cu electronica, fiind o sursa de alimentare atat pentru echipamentele electronice fixe, cat si pentru echipamentele portabile sau a celor de tip IT (CPU, RAM etc.). El livreaza energia, transferand-o dintr-un depozit temporar, intr-un alt depozit. Acest fenomen are loc prin intermediul unei comutari, care se manifesta cu ajutorul campului magnetic (si al inductoarelor), al celui electric (si al condensatoarelor, utilizandu-se, de asemenea, diode, tranzistoare si alte elemente similare).

Exista mai multe tipuri de convertoare, ce se diferentiaza prin caracteristici si functii. Acestea pot fi de tip Dolar, Ascensor, Reverse, Direct, Push-Pull, Pod, Half-Bridge sau alte formate. Ele difera prin modul in care sunt setate masa de intrare si de iesire, polaritatea, tensiunea acestora si izolarea lor. De exemplu, in cazul celui de tip Ascensor, tensiunea de iesire este mai mare decat tensiunea de intrare – ceea ce inseamna ca respectivul convertor are rolul de a creste tensiunea.

In cazul celor izolate, poate fi nevoie de un transformator, dar sunt si tipuri de convertoare (cum este cel Direct) care sunt echipate deja cu un transformator, care are rolul de a izola intrarea si iesirea. De altfel, in cele de tip Push-Pull, sunt folosite tranzistoare la intrare, iar cele de tip Half-Bridge au doi tranzistori si doi condensatori. Cele de tip Pod opereaza cu patru tranzistoare de punte, care sunt functionale in pereche.

Asadar, convertoarele DC-DC sunt surse de alimentare, ce pot fi folosite in proiecte care necesita convertirea puterii electrice si stabilizarea tensiunii. Modificarile pe care le poate face acesta pot aparea in ambele sensuri (tensiunea poate deveni mai mica sau mai mare) si poate implica si schimbari de polaritate. Poti utiliza un astfel de echipament pentru izolarea galvanica sau a zgomotului, dar si pentru a converti tensiunea, astfel incat nivelul sa fie echilibrat si stabil. O tensiune instabila poate afecta echipamentele electronice si poate duce la fluctuatii care pot contribui la deteriorarea acestora.

Convertor DC-DC

2. Cum sa alegi un convertor DC-DC?

Pentru a selecta un convertor de calitate, este recomandat sa iei in calcul mai multe detalii utile. Daca vrei sa evaluezi performanta si eficienta unui astfel de echipament, trebuie sa ai in vedere densitatea de putere, fiabilitatea si specificatiile tehnice. Ia in considerare tensiunea de intrare si cea de iesire, dar si acuratetea la masurare, curentul maxim, dimensiunile convertorului, curentul de iesire, eficienta de conversie, frecventa de comutare, reglarea tensiunii, existenta unei protectii termice si de scurtcircuit, temperatura de lucru sau dimensiunea periferica.

De asemenea, display-ul LED poate fi un detaliu important, care te poate ajuta in demersurile tale – exista modele de convertoare care sunt echipate cu un astfel de element util. Bineinteles, trebuie sa ai in vedere si brandurile pe care le alegi, deoarece experienta anumitor companii in productia de echipamente si accesorii electronice, poate fi un factor util de luat in considerare in procesul de selectie.

Prin urmare, consulta cu atentie variantele pe care le ai la dispozitie si cerceteaza optiunile existente in gama magazinelor specializate. Aici, vei gasi surse de alimentare de diferite tipuri, ideale pentru proiectele pe care ti le-ai propus. Fie ca ai nevoie de convertoare ajustabile, Step-Down sau Step-Up, fie ca esti in cautarea unui convertor neajustabil, este esential ca acesta sa-ti indeplineasca toate cerintele tehnice pe care le ai.

Convertor DC-DC_2

In concluzie, convertorul reprezinta un echipament folositor, care actioneaza, in mod direct, asupra tensiunii, modificandu-i nivelul in directia in care ai nevoie. Pentru a te asigura ca optezi pentru modelul potrivit, nu uita sa iei in considerare detaliile tehnice, dar si specificul proiectului pe care vrei sa-l realizezi.

Sursa foto: Shutterstock.com

close
Wishlist